a

Verloskundigen Geleen

DE PRAKTIJK WAAR U EN UW PARTNER CENTRAAL STAAN

— HET KRAAMBED —

EINDELIJK TIJD VOOR BESCHUIT MET MUISJES...

 Kraambedcontroles

 

De aanwezigheid van de kraamverzorgster in de eerste week na de bevalling is voor iedereen wel bekend, maar wist u, dat wij ook zorg geven tijdens de kraamweek?

 

Samen met de kraamzorg controleren we of het goed gaat met u en de baby. Daarnaast zijn wij het aanspreekpunt voor vragen rondom uw herstel, de voeding en groei van de baby. Hoe vaak wij langskomen in de kraamweek is bij iedereen anders. Onze zogenaamde kraamvisites worden altijd in overleg met u afgesproken.

 

Mocht de bevalling hebben plaats gevonden onder leiding van de gynaecoloog of u bent nog enkele dagen na de bevalling in het ziekenhuis geweest, neem dan bij thuiskomst contact met ons op voor het plannen van een eerste visite.

 

Wat te regelen

 

Kraamzorg

Waarschijnlijk heeft u zich reeds in de zwangerschap aangemeld voor kraamzorg. Een telefoontje naar het kraamzorgbureau van uw keuze is dan voldoende om de zorg op te starten. Indien u nog geen kraamzorg heeft geregeld, kunt u dit nu alsnog doen. Houdt er dan wel rekening mee, dat het aantal uren zorg, mogelijk minder is.

 

Aangifte geboorte

Bij de geboorte van een kind bent u verplicht aangifte hiervan te doen in de gemeente waar het kind is geboren. Dit dient binnen 3 werkdagen na de geboorte te gebeuren. Meestal zal deze geboorteaangifte tot de taak van de vader behoren. Echter, als de vader ontbreekt of niet in staat is de aangifte te doen, dient iemand die bij de bevalling aanwezig was, dit te doen.


De gemeente maakt een geboorteakte op, die wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Dit is het juridische bewijs van de geboorte van uw kind.


Bij de geboorteaangifte kan ook de erkenning van het kind geregeld worden. Dit is alleen nodig indien ouders niet getrouwd zijn of als er geen sprake is van een geregistreerd partnerschap. Aangezien voor deze erkenning toestemming van de moeder nodig is, is het wellicht handig om dit reeds in de zwangerschap te regelen.

 

Zie voor meer informatie:

www.rijksoverheid.nl – Aangifte geboorte en naamskeuze

www.sittard-geleen.nl – Geboorteaangifte

www.heerlen.nl - Geboorteaangifte

 

Zorgverzekering

 

Ook kinderen moeten verplicht verzekerd zijn. Daarom is het noodzakelijk dat één van de ouders het kind bijschrijft op de polis van zijn of haar zorgverzekering. Zodra uw kind is bijgeschreven, is het gratis meeverzekerd tot het 18e levensjaar. Dat geldt voor alle kosten uit de basisverzekering, tandartskosten en de kosten uit de aanvullende verzekering (als u die heeft afgesloten)

Het tijdstip en manier van bijschrijven verschilt per verzekeraar.

 

Hielprik en Gehoortest

 

In de eerste week na de geboorte worden de hielprik en gehoortest uitgevoerd. Een medewerker van Jeugd Gezondheidszorg zal hiervoor bij u langskomen. Bij de hielprik worden een aantal druppels bloed afgenomen uit de hiel van uw baby. In een laboratorium wordt dit bloed vervolgens onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. Bij de gehoortest wordt gemeten of uw kind genoeg hoort om te leren praten. Van deze gehoortest krijgt u meteen de uitslag.

 

Als uw baby de eerste week na de geboorte nog in het ziekenhuis verblijft, zal de hielprik daar plaatsvinden. De gehoortest zal vervolgens op een later tijdstip thuis plaatsvinden.

Elders op deze website vindt u de folder “Screeningen bij pasgeborenen” waarin u meer informatie kunt lezen over de hielprik en gehoortest.

 

Vitamine K en D

 

Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat deze vitamine een rol speelt bij de aanmaak van botten. Pasgeboren baby’s kunnen een tekort hebben aan vitamine K, omdat ze tijdens de zwangerschap te weinig binnenkrijgen.

 

Dit komt doordat:

  • vitamine K het ongeboren kind niet via de placenta kan bereiken. Daardoor kan het kind geen voorraad opslaan.
  • de baby nog onvoldoende darmbacteriën heeft om voldoende vitamine K aan te maken.

 

Pasgeboren kinderen hebben daardoor kans op ernstige bloedingen. Alle kinderen krijgen daarom altijd druppeltjes vitamine K vlak na de geboorte. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben vanaf de 8e dag, gedurende 3 maanden, extra vitamine K-druppels nodig. In flesvoeding zit al voldoende vitamine K. Kinderen die flesvoeding krijgen hebben daarom vanaf de 8e dag geen extra vitamine K nodig.

 

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Daarnaast levert de voeding vitamine D. Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Voor de meeste mensen levert zonlicht samen met de voeding voldoende vitamine D. Sommige mensen hebben echter meer vitamine D nodig.

 

Tot deze groep behoren o.a.:

  • alle kinderen tot en met 3 jaar
  • zwangere vrouwen
  • vrouwen die borstvoeding geven

 

Met het geven van extra vitamine D wordt bij de pasgeborene gestart vanaf dag 8. Zij krijgen dagelijks 10 microgram vitamine D in de vorm van druppeltjes. We zullen tijdens de kraamweek de aanschaf en het gebruik van vitamine K en D met u bespreken.

 

Anticonceptie

 

Waarschijnlijk niet iets waar u meteen aan denkt in de eerste week na de bevalling, maar toch een onderwerp waar tijdig over nagedacht moet worden.

 

Anticonceptie bij borstvoeding

Bij vrouwen die borstvoeding geven is het onduidelijk wanneer de menstruatie weer op gang komt. Aangezien de eerste eisprong meestal 2 weken voor de eerste menstruatie plaatsvindt, is het moment van de eerste eisprong eveneens onduidelijk. U kunt dus voor de eerste menstruatie opnieuw zwanger worden. Niet elke anticonceptie is geschikt bij borstvoeding.

 

Een oestrogeenvrije pil (Cerazette®) , prikpil, anticonceptiestaafje of hormoonspiraaltje

(Mirena®) kunnen tijdens de borstvoeding worden gebruikt.

 

Anticonceptie bij flesvoeding

Gemiddeld heeft een vrouw die flesvoeding geeft, 6 weken na de bevalling weer haar eerste menstruatie. Twee weken voor deze eerste menstruatie kan er al een eisprong zijn en kunt u dus weer zwanger worden.

 

Tijdens onze laatste visite in de kraamweek zullen wij de mogelijkheden van anticonceptie met u bespreken en, indien gewenst, de folder “Anticonceptie.nl – voor en na de bevalling” aan u overhandigen.

 

 

Nacontrole

 

Na al uw bezoekjes aan onze praktijk tijdens de zwangerschap en na onze bezoeken aan u tijdens de kraamweek zal ongeveer zes weken na de bevalling een afsluitende controle plaatsvinden. Voor deze controle maken we een afspraak in de praktijk . Tijdens dit laatste bezoek zullen we samen met u terugkijken op de periode van zwangerschap, bevalling en kraambed.

 

Wellicht zijn er nog vragen over deze periode en als er complicaties zijn geweest, legt de verloskundige uit welke gevolgen die wellicht kunnen hebben voor een eventuele volgende zwangerschap. Daarnaast bespreken we hoe het nu met u en uw gezin gaat. Het meten van de bloeddruk of het prikken van het Hb behoren eveneens tot de mogelijkheid. Anders dan vaak wordt gedacht, vindt er tijdens deze controle meestal geen inwendig onderzoek meer plaats.

Aanmelden? Klik hier

TEL.: 046- 474 6000

PRAKTIJK VAN VERLOSKUNDIGEN GELEEN - LEURSSTRAAT 5 - 6166 CL GELEEN (OUD-GELEEN) - 046-4746000

De verloskundigenpraktijk voor: Sittard - Geleen - Munstergeleen - Puth - Einighausen - Guttecoven - Nieuwstad - Limbricht -  Stein - Urmond - Elsloo - Berg a/d Maas - Beek - Neerbeek - Spaubeek - Sweikhuizen - Genhout.

© Verloskundigen Geleen 2017 - Webdesign & Fotografie: John Baggen

Verloskundigen Geleen

Verloskundigen Geleen

HET KRAAMBED