De bevalling

En dan,… kondigt de geboorte zich aan.

Eindelijk is het moment gekomen, jullie hebben er lang naar uitgekeken. Elke bevalling is anders en elke vrouw beleeft dit op haar eigen manier. Om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat je er met vertrouwen aan kunt beginnen. Aarzel niet jullie gevoelens van angst of twijfel bespreekbaar te maken.

Om een indruk te krijgen van wat er komt kijken bij de geboorte van jullie kindje, kunnen jullie de videopagina van Samenzuyd bekijken.

Naarmate de zwangerschap vordert, zullen er wellicht vragen bij jullie opkomen die betrekking hebben op de bevalling. Je kunt deze vragen altijd stellen tijdens het spreekuur. Aan het einde van de zwangerschap plannen we samen met jullie een uitgebreide afspraak. Hierin bespreken we natuurlijk het verloop van een bevalling en wanneer het verstandig is om ons te bellen (zie ook onderstaande folder). Daarnaast horen wij ook graag jullie wensen en ideeën ten aanzien van de bevalling. Jullie wensen kunnen jullie vooraf invullen in een geboorteplan.

Geboorteplan
Weeënfolder

Als er geen medische indicatie is wordt de bevalling begeleid door de dienstdoende verloskundige uit onze praktijk. Je kunt in dat geval kiezen of je thuis of poliklinisch (open verloskamer) wilt bevallen. Als er wel een medische indicatie is wordt de bevalling begeleid door een klinisch verloskundige of gynaecoloog (in opleiding) van het ziekenhuis.

Uitgebreide informatie en folders over de bevalling zijn te vinden op de website van ons samenwerkingsverband SamenZuyd.

Informatie Samenzuyd

Omdat de weeën door alle vrouwen in meer of mindere mate als pijnlijk worden ervaren zullen we jullie ook wegwijs maken in methoden die voor pijnverlichting of pijnstilling kunnen gaan zorgen. Er zijn allerlei manieren om de pijn tijdens het bevallen te verzachten. Met en zonder medicijnen. Thuis en in het ziekenhuis.

Informatie over pijnstilling